1 Şubat 2013 Cuma

Mobil Cihazlar Havacılık Sektörünü Etkiliyor


Mobil cihazlar , akıllı tabletler kavramı insan hayatını derinden ve etkili bir şekilde biçimlendirirken , bu durum ister istemez havacılık sektörünüde olumlu yönde etkilemeye devam ediyor.

uçak bileti programı , check-in işlemleri ,boarding pass ve bagaj etiketi gibi web uygulamarının her geçen gün artmakta ve dahada profesyonelleşmektedir.


Bunları bir kenara bırakacak olursak yakın bir gelecekte mobilite kavramının havacılık sektöründeki  en büyük gelişmeşi uçuş esnası erişilebilirlik ve bağlanırlık sistemleri uygulamarı ile olacaktır.

Flightglobal’da yayımlanan bir makaleye göre, uçak koltuklarına eğlence sistemi yerleştirmek yerine, kablosuz internet bağlantısının bulunduğu ve merkezî bir içerik yayınının yapıldığı uçaklar, havayolu şirketlerinin maliyetleri azaltması yönünde önemli rol oynayacak.



Böylece havayolu şirketleri, hem bu sistemlerin 400-500 Kg’yi bulan ağırlığından, hem de gerek ilk satın alma aşamasında ve gerekse sonraki dönemdeki bakım ve onarım süreçlerinde yaşanan para ve zaman kaybından kurtulmuş olacak.

Bunun akabinde uçakta sağlanacak kablosuz internet bağlantısı sayesinde ilave gelir elde edilinecek.

Yolcular uçakta bulunan eğlence sistemine kendi mobil cihazları ile bağlanabileceği gibi, son yıllarda bir çok havayolu şirketinde örneğini gördüğümüz üzere, uçakta bulunan cihazları da kiralayabilecek. AirAsia X, Air Baltic, American Airlines, British Airways, Jetstar, Qantas, Scoot, Thai Airways, Virgin Australia ve WestJet, havayolu şirketleri son dönemde tablet pc deneyimini farklı şekillerde uçuş esnasına taşımayı başaran şirketlerden bazıları.

Tablet bilgisayarların havayolu şirketleri tarafından sağlandığı durumlarda cihazların muhafazası, pilin şarj edilmesi, yazılım güncellemesi, hangi uçağa kaç adet cihaz yükleneceği gibi noktalara dikkat edilmesi ve planlamanın hassas bir biçimde yapılması gerekiyor.

JetStar ve iPad

Jetstar tarafından yapılan bir açıklamada, ilk aşamada 3.000 adet iPad’in uçaklara dağıtıldığı ve bu sayının zaman içerisinde artacağı belirtildi. Jetstar’ın ana firması olan Qantas ise bu ay içerisinde devreye sokmayı planladığı ayrı bir uygulama ile dikkat çekiyor.

Filosunda bulunan 16 adet Boeing 747 tipi uçağın kabin içi yenileme işlemini yapan şirket, her koltuğa bir iPad yerleştirecek. QStreaming adı verilen ve içeriği Panasonic firması tarafından sağlanan uçuş esnası eğlence sisteminde farklı kategorilerde toplam 200 saatten fazla seçenek bulunacak. Qantas bu sayede hem yolcularına en güncel içeriği, yüksek kaliteli bir ortam aracılığıyla sunuyor, hem de konvansiyonel bir IFE sisteminin getireceği ilk kurulum maliyeti ve ilave ağırlık külfetinden de kurtulmuş oluyor.

Bununla birlikte; uçuş esnasında tablet pc kullanımı hızla artarken, bu konseptin yakın bir gelecekte uçaklardaki konvansiyonel eğlence sistemlerinin yerini tamamen alabileceği pek düşünülmüyor. Bu işin önde gelen iki firması Panasonic ve Thales’in almış olduğu yeni siparişler bu durumun en önemli göstergesi.
Sosyal Medya Kanallarında Paylaş :
 
Copyright Havacılık Haberleri Tüm hakları saklıdır.İzinsiz kopyalanamaz veya başka bir platformda yayımlanamaz