10 Aralık 2012 Pazartesi

İlk Türk Pilotları

İlk Türk pilotları olan " Hüseyin Münif, Sadi Fuat ve Fesa Evrensev " 1910 yılında Paris’te havacılık eğitimi görerek, “pilotluk belgesi” alırlar. Bunun akabinde bir uçak satın alan Hüseyin Münif  Türkiye' de ilk özel uçak satın alan kişi olmuştur.
Süvari Üsteğmeni Fesa Evrensev ise, Türk ordusunun ilk pilotu olmuştur. 191l’de ordu, havacı yetiştirilmek için gönüllü subaylar arar. Paris’te Bleno Havacılık Okulu’na gönderilen Fesa Bey, 1912’de okulu bitirir ve ülkesine geri döner.
Kendisine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1 no’lu uçuş brövesi verilir. Aynı yılın Şubat ayında Fransa’dan alınan iki uçakla uçmaya başlar.




Evrensev’in Türk semalarındaki ilk uçuşu olan 26 Nisan Türkiye pilotlar günü olarak kutlanıyor.
Balkan Savaşı’nda çeşitli uçuş görevleri ve filo komutanlığı yapan Fesa Bey, Birinci Dünya Savaşı’nda Ruslar tarafından esir alınır. Haziran 1920′de kaçarak yurda döner. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra İzmir’deki Hava Okulu’na öğretmen olarak atanır. Fesa Evrensev, 1933 yılında Türkiye’nin ilk hava taşımacılığı teşkilatı olan Hava Yolları Devlet İşletme İdaresi’nin başına müdür olarak getirilir.
Sosyal Medya Kanallarında Paylaş :
 
Copyright Havacılık Haberleri Tüm hakları saklıdır.İzinsiz kopyalanamaz veya başka bir platformda yayımlanamaz