8 Aralık 2012 Cumartesi

Pilot Olmak İsteyenlerin Dikkatine !

Türkiyede ki bazı özel uçuş okulları öğrenci kaybetmemek için ve ticari olarakda güçlenmeleri adına bir takım güvence vermektedirler .. Ne yazıkki bu tarz özel uçuş okulları öğrencilerine ve kendilerini tercih edenlere bir havayolunda pilot olarak çalışabileceklerinin garantisini vermektedirler..
Bunu neye dayanarak yapılıyorlar ve bu özgüveni nerden buluyorlar ? Bu makalemde bu tarz özel uçuş okulları ve uçak bileti hakkında detaylı bilgilere yer vericem .

Ayrıca " Gözlük Kullananlar Pilot Olabilirler mi ? " adlı makalemede bakabilirsiniz.

SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) pilotluk eğitimi alan gençlerimizin geleceği ile oynayan bu tarzda özel uçuş okulları için önlem almalı ve gerekiyorsa ciddi anlamda maddi cezai işlemler , uygulamalar getirmelidir.Türkiyede bu tarz özel uçuş okulları çok sayıda bulunmaktadır.. Akebinde binlerde öğrencilerin geleceği ile oynanılmaktadır.Hiçbir kurumun yada işletmenin gençlerimizin hayalleri ile oynamaya hakları yoktur.

Dünyada hiçbir ülkede özel hava yolları ve o ülkenin milli havayolu dahil  hiçbir pilot öğrencisine , adayına garakti vermemektedir . Tam aksine kendileri bile bünyeleri altında pilotluk yapacak pilot öğrencilerine bile garanti vermekten çekiniyorlar.Çünki bu tarz eğitim kurumları pilotluk eğitimleri dışında teknik donanım , dikkar , sağlık ve buna istinaden daha detaylı eğitim sürecleri olduğunu iyi kavramış durumdalar . Bu tarz eğitimlerin aşama aşama , madde madde alınması daha önemlidir ki pilotluk eğitimleri zor safhalardan geçer.

Pilot olmak isteyen genç adayların bu tarz tuzaklara düşmemesi gerekmektedir.Pilotluk lisansı alacak uçuş okullarını çok iyi analiz ederek seçmeleri adayların daha yararına olacaktır.Çünkü ortada gerçekten yükse meblalar dönüyor .. Bunun akabinde bu tarz dolandırıcı özel okullar lisans değil tam tersine umut satmış oluyorlar.

Madde1: Pilot olmanın altın kuralı öncelikle akıllı ve mantıklı olmaktan geçer.Şunuda bilmenizde fayda var deeğerli pilot adayları .. dünyada sadece THY, Atlasjet, Onur Air, Sun express , Pegasus Havayolu yok.Uçuş okulunuzu çok iyi seçmeniz dahilinde dünyadaki tüm havalarına pilot olarak başvuru yapabilirsiniz..Unutmamak gerekirki havacılık sektörünün günden güne gelişmesiyle ve uçak üretici firmalarını önümüzdeki 5 - 10 yıl içinde teslim edicekleri uçaklarıda dünya geneline yayaraak kapsamlı düşünürsekbir çok havayolu deliler gibi pilot adayları aramak için ilanlar verecektir.Bu noktada devreye eğitim gördüğünüz uçuş okulu kalitesi ve eğitimlerini yer eğitimlerinizin ve uçuş saatlerinizin tecrübelerizin düzenliliği devreye girecektir.


Madde2: Uçuş Okulunuzu çok iyi seçmek.Yukarda saymış olduğum Türk Firmalarında pilotluk eğitimi gören bir pilot adayıyla ,gerçekten uçuş okuluna hemen karar vermeden gidip bir konuşun size uçuş okullarının vermiş olduğu teminatların ne kadar boş olduğunu anlatsın. Eğitim gören pilot adayına aldırış etmediniz, kafanızda soru işaretleri ???oluştuysa , ozaman lütfen gidip bir havayolunda pilotluk yapan bir II.Pilot veya Kaptan Pilotla konuşun size diyecekleri 2 şey vardır. Birincisi; Garanti ve Teminat veren uçuş okullarına kesinlikle güvenmeyiniz. İkincisi; Gerçekten pilot olmak istiyorsanız , burda harcayacağınız paranın %40-50 daha az ücretine eğitim ve kalitesiyle bilinen Amerika’da eğitim görmenizi tavsiye edecektir.

Madde3: Tecrübeli pilot öğretmenleri ile ve Dünya’nın kabul gördüğü Amerika’da %50 daha ucuza prestijli bir uçuş okulunu tercih edebilirsiniz.

Açıklama 1: Unutmayın ki; Gerçek bir uçuş okulu iş garantisi veremez , sadece verdikleri ve güvendikleri eğitimleriyle sadece mülakatı geçme garantisi verebilirler.. Türkiye’de uçuş okulları garanti verirken herhangi bir havayoluna başvuru yaparken uygulanan DLR testi (uzaysal algılama, görsel hafıza, temel fizik kavramları, konsantrasyon, üç boyutlu düşünme, pratik hesaplama, sayısal çözümleme, algılama hızı ve geçici bellek gibi yetenekler ölçülmeye çalışılıyor ) uygulamasından sizlere bahsediyor mu? Bu testi geçmeden havayollarına ( THY, Sun express v.b..) girmenin mümkün olmadıklarını bildikleri halde garanti vermelerine gerçekten şaşmamak elde değil..
THY’nin kurmuş olduğu THY Uçuş Eğitim Akademisi’nde bile eğitim gören pilot adayları bu testi veremedikleri sürece ( basite alınmaması gereken ve gerçekten torpilin işlemediği bir sınavdır DLR) pilot olamamaktadır.

Açıklama 2: Yurtdışında verilen eğitimleri , haricinde daha uygun ücretlere tanınan fırsatları , Türkiyede ki uçuş okullarıyla kıyaslamak bile başlı başına rant için kurulan bu tuzakları gözler önüne sermektedir. Amerika’da 8 ie 9 ayda kursun tamamlanırken, Türkiye’de 14 ile 18 ay kurs sürmektedir. Amerika’da toplam inebileceğiniz havalimanı sayısı 238 ve minumum 43 havalimanına iniş gerçekleştiriyorsunuz, Türkiyede ise 3 ile 5 havalimanı ile sonuçlanmaktadır. Amerika’da Toplam pic zaman: 110, Toplam gece uçuşu :90 ve toplam LFR uçuş plan uçuş: 135 ; Türkiyede ise Toplam pic zaman: 100, Toplam gece uçuşu :15 ve toplam LFR uçuş plan uçuş: 55 Tabikki Amerika daki bir uçuş eğitim okulunda pilotluk eğitimi görmeniz bunlarla sınırlı değil Ayrıca; Amerikada toplam uçaçağınız saat: 250 ; Türkiyede toplam uçacağınız saat: 202 ve 212 Amerikada alacağınız Lisanslar: Faa Cpl/Ir/Me ve EASA Atpl Frozen ; Türkiye de ise; JAR Turkiye (8 Nisan 2012 itibari ile Jaa lisansi kalkicaktir)

Değerli Pilot adayları yukarda saydıklarımla kalmıyor herşey, pilot Lisansı aldıktan sonra eskiden havayolları gerekli tip eğitimlerini bünyesine katmış oldukları pilot adaylarına veriyorlardı. Ama şimdi almış oldukları pilotlardan ayrıca tip sertifikası ( örn/ Boeing 737, Airbus A320 gibi ) istemektedir. Tabikki bunu fırsat bilen birkaç havayolu firması kendi bünyelerinde tip eğitimi uçuş okulu açarak, almış olduğunuz pilotluk lisans ücretine yakın tip eğitimi vermektedirler.

Tip eğitiminden de bahsetmişken Amerikada ki uçuş okullarında Boeing 737 tip eğitim ücreti 8.000-10.000 USD ;Türkiyede Boeing 737 tip eğitim ücreti 20.000 EUR civarında yine Amerikada Airbus 320 Tip eğitim ücreti: 10.000-15.000 USD iken ; Türkiyede Airbus 320 Tip eğitim ücreti 22.000 EUR
SHGM ,Pilotlar Derneği ve TALPA’nın ne olursa olsun ticari anlamda oluşan bu rantın biran önce önüne geçmesi gerektiğini pilotluk hayaliyle yaşayan gençlerimize daha rahat kapılar aralamaları gerektiğini düşünüyor ve tip eğitimlerinin tamamen havayoları tarafından bünyelerine alınan pilot adaylarına ücretsiz verilmesi için bir an önce girişimlerde bulunmalarını açıkça burdan beyan ederek el insaf , el vicdan diyorum…

Yurtdışında Toplam Kurs ücretleri 48.000 USD + 15 saatlik EASA İR uçuşu ücreti ve skill test ile 55.000 USD iken ; Türkiye de 65.000 USD ve 85.000 USD + KDV
Pilot olmak isteyen adaylarımız Amerikada Pilotluk eğitimlerini tamamladıkları takdirde ; 45 saatlik extra uçuş zamanı, 7-9 Aylık zaman kazancı , 1 yerine 2 lisans , 3 yerine 51 havalimanına iniş tecrübesi , ingilizcelerini geliştirmek ve 15.000 ile 30.000 $ arası daha ucuza tüm eğitimlerini bitirip, dünyadaki tüm havayolarının kapısını çalabilirler.

En iyi uçuş okulu: Pilot adayını en iyi yetiştiren ve gerekli standartlarda eğitim verip gönül rahatlığıyla dünyadaki tüm havayollarında çalışmasına imkan sağlayan ve almış olduğu ücretin hakkını fazlasıyla öğrencisine verendir.

Değerli pilot adayları lütfen ne pahasına olursa olsun verilen garantilere , teminatlara lütfen kanmayınız, kendinizi gerçekten geliştirdikten sonra, göz kamaştıran logbook’unuzla aralayamayacağınız hiçbir kapının olmadığına öncelikle emin olmanız gerekmektedir.

Maalesef, Türkiyede ki uçuş okulları henüz yurtdışındaki uçuş okullarının vermiş olduğu eğitimi kaliteyi ve standartı yakalamış değillerdir.
Sosyal Medya Kanallarında Paylaş :
 
Copyright Havacılık Haberleri Tüm hakları saklıdır.İzinsiz kopyalanamaz veya başka bir platformda yayımlanamaz